Het allereerste satellietinstrument dat bliksem continu boven Europa en Afrika vanuit de ruimte kan detecteren, werd in gebruik genomen en maakt de belofte waar van een doorbraak in de detectie en voorspelling van zware onweersbuien.
Vandaag hebben het Europees Agentschap voor weersatellieten, EUMETSAT, en het Europees Ruimteagentschap (ESA) animaties vrijgegeven van de Lightning Imager van Meteosat Third Generation – Imager 1 (MTG-I1) die op 13 december 2022 werd gelanceerd. Het eerste beeld van het ander belangrijke satellietinstrument, de Flexible Combined Imager, werd in mei vrijgegeven.
De Lightning Imager detecteert continu bliksemontladingen die zowel tussen de wolk en het aardoppervlak, tussen wolken als binnen éénzelfde wolk ontstaan.
"Zwaar onweer wordt vaak voorgegaan door abrupte veranderingen in de bliksemactiviteit” zegt Phil Evans, algemeen directeur van EUMETSAT. “De waarnemingen van deze veranderingen door de Lightning Imager, zullen meteorologen meer vertrouwen geven in hun voorspellingen van zware onweersbuien.”
Het instrument is uitgerust met vier camera's die Europa, Afrika, het Midden-Oosten en delen van Zuid-Amerika bestrijken. De camera's zullen continu bliksemactiviteit vanuit de ruimte waarnemen en EUMETSAT zal de gegevens verstrekken naar de meteorologische diensten van haar lidstaten. Bovendien zal EUMETSAT deze waarnemingen delen met meteorologische diensten in Afrika en andere regio's waar de mogelijkheid om bliksem vanaf de grond waar te nemen beperkt is.
Elke animatie is een opeenvolging van beelden die zijn gemaakt door een minuut aan bliksemmetingen te verzamelen, gecombineerd met een beeld van de aarde afkomstig van de Lightning Imager.
“Wanneer deze gegevens worden gebruikt in combinatie met de gegevens in hoge resolutie van de Flexible Combined Imager, zullen weersvoorspellers beter in staat zijn om de ontwikkeling van zware onweersbuien op te volgen en hebben ze een langere aanlooptijd om autoriteiten en gemeenschappen te waarschuwen."
Het KMI draagt bij aan dit belangrijk onderzoek als gastinstituut van Dr. Felix Erdmann, lid van EUMETSAT. Om de voorspelbaarheid van onweders en extreem weer te verbeteren, worden sensoren zoals de Lightning Imager gebruikt om tijdreeksen van de bliksemactiviteit van een onweer te monitoren en abrupte veranderingen in bliksemactiviteit te identificeren. Dit werk maakt gebruik van geavanceerde softwaretools en combineert informatie van aardobservaties en bliksemwaarnemingen in de ruimte om bliksemgegevens van satellieten voor te bereiden en beter te begrijpen. De conclusies uit het onderzoek van Dr. Erdmann zullen bijdragen aan de ontwikkeling van operationele toepassingen met de gegevens van de Lightning Imager.
"De animaties laten zien dat het instrument bliksemactiviteit nauwkeurig en efficiënt kan detecteren in het hele waarnemingsveld van de camera's, dat 84% van de aardschijf beslaat", zegt mevrouw Cheli, directeur van de aardobservatieafdeling van ESA.
De waarnemingen van de Lightning Imager zullen begin 2024 beschikbaar zijn voor operationeel gebruik.
Zie de EUMETSAT-website voor meer informatie.